English version

Photo by Adrijan Pregelj

SOS
Mladinski saksofonski orkester

SOS je slovenski mladinski orkester saksofonov, ki ga sestavlja 30 članov. Mlade saksofonistke in saksofonisti prihajajo iz desetih nižjih in treh srednjih slovenskih glasbenih šol. Osnovni cilj orkestra je vzgoja mladih glasbenikov v orkestrskem igranju, zagotavljanje kvalitetnih pogojev za skupinsko glasbeno poustvarjanje, ki mlade glasbenike še posebej motivira ter ne nazadnje, ukvarjati in izražati se z glasbo. Eden izmed pedagoških ciljev je tudi pravočasno odkrivanje izjemnih glasbenih talentov in jih ustrezno strokovno usmerjati na njihovi glasbeni poti. Poleg teh parametrov, in seveda družabnosti, ki je temelj za dobro počutje, želimo v KD Sekvoja mladim omogočiti tudi pridobivanje izkušenj na umetniškem področju, zato z orkestrom SOS pogosto nastopamo. Večkrat sodelujemo s priznanimi domačimi in tujimi gosti.

Orkester SOS skupaj vodita: profesor Lev Pupis in profesor Domen Koren. Praviloma je orkester namenjen mladim od 13. leta dalje ali tistim, ki obiskujejo vsaj 5. razred saksofona. Orkester je vedno odprt za nove člane. Ti se lahko z njegovim delom aktivno srečajo na poletnem festivalu ALPSAX SUMMER v Kranjski Gori, kjer orkester oblikuje in vadi nov program za prihajajoče šolsko leto. Posebnih pogojev za članstvo ni. Z veseljem sprejemamo saksofoniste stare med 10 in 13 let, ki imajo osnovno znanje igranja saksofona in si želijo glasbenega druženja z ostalimi vrstniki iz celotne Slovenije. Novinci, člani stari do 13 let, se praviloma najprej preizkusijo v zasedbi SOS intro, ki jo vodi profesorica Metka Pupis, asistira pa ji Lan Meden, diplomant Akademije mesta Dunaj.

Nekaj naših odmevnejših nastopov:

- Koncert ob 100. obletnici rojstva prof. Daniela Deffayeta, Pariz, 25. marec 2023 - več...
- 30. dobrodelni MIklavžev koncert 2022
- Oddaja Mladi virtuozi, predvajano septembra 2022, RTV Slovenije
- 3. SAX IN THE CITY (letni gala koncert društva KD Sekvoja) , Slovenska Filharmonija, 22. oktober 2022
- Mednarodni mladinski saksofonski orkester ALPSAX SUMMER 2022, Kranjska Gora, 8. julij 2022
- Mednarodni mladinski saksofonski orkester ALPSAX SUMMER 2022, Festival SAX GO!, Nova Gorica, 9. julij 2022
- Festival "Poletje na Stari Savi", 7. junij 2022, Banketna dvorana KOLPERN, Jesenice
- 7. mednarodni AS festival Bled 2021
- 2. SAX IN THE CITY (letni gala koncert društva KD Sekvoja) , Slovenska Filharmonija, 2021
- 1. SAX IN THE CITY (letni gala koncert društva KD Sekvoja) splet, 2020
- 6. mednarodni AS festival Bled 2020
- 5. mednarodni AS festival Bled 2019
- 18. svetovni kongres saksofonistov Zagreb 2018
(samostojni koncert s projektom "GANG N STARS")
- 4. mednarodni AS festival Bled 2018
- 29. mednarodni festival "Noči v stari Ljubljani" 2017
- 25. dobrodelni MIklavžev koncert 2017

Orkester izvaja partiture klasične, jazz in pop glasbe, pogosto z orkestrom so kot solisti in dirigenti nastopali že številni priznani glasbeniki kot so: Alain Crepin, Philippe Geiss, Oto Vrhovnik, Gerald Preinfalk, Kenneth Tse, Barry Cockroft, Dragan Sremec, Javier Valerio, Miro Saje in drugi.

Z orkestrom nastopamo tudi širom po Sloveniji in se z našim projektom "Sobota za saksofon" želimo družiti tudi z ostalimi saksofonisti, ki naše zgodbe še ne poznajo. V okviru tega celodnevnega dogodka smo že nastopali v Postojni, Straži, Slovenski Bistrici, Sevnici, Radljah ob Dravi, Lendavi, Kranju, na Jesenicah in drugod.

V Kulturnem društvu Sekvoja se zavedamo pomembnosti sodelovanja tudi skladatelji našega časa in zato pogosto naročamo nova dela za naše zasedbe in sodelujemo s skladatelji širom po svetu. Tako so nam skladbe že posvetili Jean Denis Michat, Philippe Geiss, Jure Pukl, Gerald Preinfalk, Alain Crepin ter Julian Argüelles.

Galerija

Video