SOS junior
saksofonski orkester mladih

SOS-junior je mladinski saksofonski orkester, ki šteje okoli 40 članov, mlade saksofonistke in saksofonisti pa prihajajo iz 12 slovenskih glasbenih šol.

Osnovni cilj je vzgoja mladih v orkestrskem igranju in zagotovljanje ustvarjalnega okolja, ki mlade glasbenike dodatno motivira, da se ukvarjajo z glasbo. Eden izmed ciljev je tudi pravočasno odkrivanje izjemnih glasbenih talentov in jih pravilno strokovno usmerjati na njihovi glasbeni poti.

Poleg pedagoških ciljev in družabnosti želimo v KD Sekvoja mladim omogočiti tudi pridobivanje izkušenj na umetniškem področju, zato z orkestrom SOS junior tudi pogosto nastopamo.

Umetniški vodja orkestra je Lev Pupis, člani strokovnega tima pa so še Jovana Joka, Jure Pukl, Domen Koren, Valeria Kučan in Marko Petek.

Orkester je odprt za nove člane, ki se lahko z delom orkestra aktivno srečajo na poletni šoli ALPSAX SUMMER v Kranjski Gori, kjer orkester tudi oblikuje in vadi nov program za prihajajoče šolsko leto. Posebnih pogojev za članstvo ni, sprejemamo otroke stare med 10 in 13 let, ki imajo osnovno znanje igranja saksofona in si želijo glasbenega druženja z ostalimi vrstniki iz celotne Slovenije. Novi, najmlajši člani se praviloma najprej preizkusijo v zasedbi SOSintro, ki jo vodi Valeria Kučan in kasneje napredujejo v velik orkester. Poleg igranja v saksofonskem orkestru se naši člani lahko udejstvujejo tudi v jazzovski zasedbi ZZOS, ki jo vodi Jure Pukl.

Nekaj naših odmevnejših nastopov:

- 7. mednarodni AS festival Bled 2021
- 2. SAX IN THE CITY (letni gala koncert društva KD Sekvoja) , Slovenska Filharmonija, 2021
- 1. SAX IN THE CITY (letni gala koncert društva KD Sekvoja) splet, 2020
- 6. mednarodni AS festival Bled 2020
- 5. mednarodni AS festival Bled 2019
- 18. svetovni kongres saksofonistov Zagreb 2018
(samostojni koncert s projektom "GANG N STARS")
- 4. mednarodni AS festival Bled 2018
- 29. mednarodni festival "Noči v stari Ljubljani" 2017
- 25. dobrodelni MIklavžev koncert 2017

Orkester izvaja partiture klasične, jazz in pop glasbe, pogosto z orkestrom so kot solisti in dirigenti nastopali že številni priznani glasbeniki kot so: Alain Crepin, Philippe Geiss, Oto Vrhovnik, Gerald Preinfalk, Kenneth Tse, Barry Cockroft, Dragan Sremec, Javier Valerio, Miro Saje in drugi.

Z orkestrom nastopamo tudi širom po Sloveniji in se z našim projektom "Sobota za saksofon" želimo družiti tudi z ostalimi saksofonisti, ki naše zgodbe še ne poznajo. V okviru tega celodnevnega dogodka smo že nastopali v Postojni, Straži, Slovenski Bistrici, Sevnici, Radljah ob Dravi in Lendavi.

V Kulturnem društvu Sekvoja se zavedamo pomembnosti sodelovanja tudi skladatelji našega časa in zato pogosto naročamo nova dela za naše zasedbe in sodelujemo s skladatelji širom po svetu. Tako so nam skladbe že posvetili Jean Denis Michat, Philippe Geiss, Jure Pukl, Gerald Preinfalk in Alain Crepin.

Galerija

Video