BIO

MAJA BARROSO LISAC je slovensko-švicarska saksofonistka, rojena v Baslu leta 1980. Študij v klasičnem saksofonu je opravila na Dunaju in v Baslu, danes pa jo mnoge evropske države pogosto vabijo, da nastopa, je članica žirije na glasbenih tekmovanjih in predava na mojstrskih tečajih v Sloveniji, Švici in Avstraliji.  

Mnogi glasbeni žanri so ji domači, njeni glasbeni aranžmaji pa obsegajo skladbe tako za soliste kot različne ansamble, preigravajo pa jih saksofonisti svetovnega kova, kot sta Claude Delangle in Daniel Gauthier.

Maja je članica mnogih zasedb: je ustanoviteljica Saksofonskega kvarteta Zure, članica mednarodnega Intersax Ensamble, bandoneon-saksofon dueta Nisinman/Lisac, skupine Insects & Humans Tango in Ensemble Nucleus z novoizumljenimi inštrumenti.  

Maja je prejemnica nagrad in štipendij Novartisa, ustanove Friedl Wald in mesta Basel, leta 2008 pa je bila izbrana za enoletno bivanje v pariškem Cité Intérnationale des Arts, kjer je sodelovala z naslednjimi skladatelji in improvizatorji: Vinko Globokar, Bojana Šaljić in Izidor Leitinger. 

Leta 2011 je postala asist. profesorica prof. Marcusa Weissa na Univerzi v Baslu, leta 2015 pa nastopila v duetu s saksofonistom Branfordom Marsalisem (ZDA). 

Trenutno predava kot adjunkt profesorica na baselskem Jazzcampusu, kjer na dodiplomskem in magistrskem nivoju uči na predavanjih za klasični saksofon in tehniko. V letu 2018 bo pričela z lastno serijo koncertov Saxophone & Seasons.