BIO

Kostaričan dr. Javier Valerio velja za vodilnega klasičnega saksofonista v Latinski Ameriki, enega glavnih pionirjev saksofona na tem območju in neutrudnega zagovornika latinskoameriškega repertoarja za klasični saksofon.

Trenutno deluje kot tajnik ISC (International Saxophone Committee) in predsednik ALASAXa (Latin American Saxophone Alliance). Je tudi ustanovitelj in direktor festivala Sax Fest Costa Rica Internacional, tekmovanja Costa Rica International Saxophone Competition in ustanovitelj priznanega saksofonskega in tolkalnega kvinteta SONSAX.

Po študiju pri svetovno priznanem saksofonistu Eugenu Rousseauju na Univerzi v Indiani, se je vrnil v Kostariko in na Kostariški univerzi ustanovil Saksofonski studio, kjer poučuje z nazivom uglednega profesorja in deluje kot direktor Inštrumentalnega oddelka.

Na Floridski mednarodni univerzi (FIU) je opravil magistrski študij iz jazza, doktorski študij pa na Univerzi v Kansasu, v sklopu dolgoletnega sodelovanja Univerze v Kansasu in Kostariške univerze, ki sega v leto 1958. V ZDA je deloval je tudi kot profesor klasičnega saksofona na FIU (The New World School of the Arts, Miami) in kot član Kvarteta saksofonov Florida.

Kot solist je sodeloval s priznanimi orkestri Latinske Amerike: Simfonični orkester Kostarike, Simfonični orkester Dominikanske republike, Simfonični orkester Konservatorija Castella. Nastopil je ob različnih priložnostih na Svetovnih in Severnoameriških kongresih saksofonistov.

Na saksofonskem tekmovanju Marcel Mule na Universidad Autónoma de México deluje kot predsednik žirije.

Veliko potuje, nastopa in predava na klinikah ter mojstrskih tečajih po vsem svetu, do danes je nastopil ali predaval v ZDA, Kanadi, Mehiki, Kolumbiji, Boliviji, Braziliji, Čilu, Ekvadorju, Peruju, Paragvaju, Panami in drugih državah Srednje Amerike, Ekvadorju, Rusiji, Franciji, Nemčiji, na Škotskem in na Japonskem.