BIO

IRÉN SELELJO je bila rojena leta 1987 v ukrajinskem Uzhgorodu. Klavir jo je sprva učila mati, nato pa se je učila pod vodstvom Erzsèbet Belàk na budapeški Glasbeni šoli sv. Štefana. V letih 2006–2011 je pod vodstvom profesorjev Attile Némethyja in Istvána Gulyása študirala na Akademiji za glasbo Liszta Ferenca, v letu 2008 pa je en semester preživela tudi na Bard College v ZDA, kjer se je učila pri prof. Jeremyju Denku.

Od nekdaj jo je zanimala komorna glasba in spremljanje glasbenikov na tekmovanjih, avdicijah in recitalih. Po tem, ko je na Akademiji končala magistrski študij v solo nastopanju in učenju, je študij (v inštrumentalni spremljavi) nadaljevala na Privatni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju v razredu prof. Denise Benda.

Po njej kot komorni glasbenici obstaja veliko povpraševanje, zato redno koncertira z raznimi inštrumentalisti. Njen repertoar zajema več različnih stilov klasične glasbe, v zadnjih letih pa je razvila posebno razumevanje sodobne glasbe. Poleg koncertov s svojima komornima zasedbama Duonarchie in Seleljo Duo ima za seboj tudi nastope bodisi kot solistka bodisi kot komorna glasbenica na prestižnih festivalih in recitalih v Avstriji, Španiji, Sloveniji, Italiji, Romuniji, Čilu in na Madžarskem.

Od leta 2013 dela tudi kot klavirska spremljevalka na Univerzi za glasbo v Gradcu in na Privatni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju.