BIO

DRAGAN SREMEC je bil rojen leta 1958 v Zagrebu, na tamkajšnji Akademiji za glasbo pa je v razredu Josipa Nochte postal magister saksofona. V razredu Igorja Gjadrova je diplomiral tudi iz dirigiranja, nato pa se je naknadno izobraževal pri Danielu Deffayetu v Parizu kot prejemnik štipendije s strani francoske vlade in pri dr. Eugenu Rousseauju na Šoli glasbe Indianske univerze v Bloomingtonu v Indiani kot prejemnik Fulbrightove štipendije.

Dragan je profesor saksofona in prodekan na Glasbeni akademiji v Zagrebu, ustanovitelj in umetniški vodja Mednarodnega tekmovanja za saksofone Josipa Nochte, umetniški vodja 18. Svetovnega kongresa saksofonistov 2018 v Zagrebu in član Svetovne zveze saksofonistov (ISC). V letu 2008 je ustanovil Saksofonski razred na Glasbeni akademiji v Sarajevu, kjer je poučeval do leta 2016. Ustanovil je Zagrebški saksofonski kvartet (ZSK) in bil mnoga leta glavni saksofonist Zagrebške filharmonije ter Simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije.

Kot solist in kot član ZSK je prejel mnoge prestižne nagrade na tekmovanjih znotraj bivše Jugoslavije in nastopil v prestižnih dvoranah mnogih evropskih držav, ZDA, Južne Amerike in Azije. Pod vodstvom prestižnih dirigentov je nastopil tudi z vsemi velikimi orkestri na Hrvaškem in v Sloveniji, z Orkestrom francoske republiške garde, Godbo vojne mornarice Združenih držav in mnogimi drugimi.

Do danes je posnel številne plošče za Hrvaško radiotelevizijo, solistično LP ploščo s pianistom Đorđem Stanettijem in bil z ZSK vključen v snemanje 11 projektov, ki so prejeli skupno 7 nagrad Porin (najprestižnejša glasbena nagrada znotraj Republike Hrvaške) in krstno predstavili več kot 50 skladb, večinoma posvečenih njemu ali ZSK, s strani večinoma hrvaških in slovenskih skladateljev.

Deloval je tudi kot član žirije na mnogih glasbenih tekmovanjih v Dinantu, Zagrebu, Varaždinu, Novi Gorici in še kje ter predaval na številnih mojstrskih tečajih in seminarjih po Hrvaškem, Sloveniji, Madžarskem, Španiji in ZDA.