BIO

Prof. Claude Delangle, saxophone

Profesor Claude Delangle, solo saksofonist, raziskovalec, pedagog in eden največjih sodobnih saksofonistov velja za mojstra francoskega saksofona. V svoji bogati karieri je sodeloval z najbolj priznanimi skladatelji (L. Berio, P. Boulez, T. Takemitsu, T. Hosokawa, I. Nodaïra, A. Piazzolla in drugi) in promoviral mlajše skladatelje. Od leta 1986 sodeluje z orkestrom Ensemble InterContemporain, kot solist je nastopil z najprestižnejšimi orkestri (BBC London, Radio France, Radio of Finland, WDR Köln, Berlinska filharmonija, Kioi Tokyo in Tokijska filharmonija) in sodeloval s priznanimi dirigenti, med drugim z D. Robertsonom, P. Eötvösom, K. Naganom, E. P. Salonenom, Myung-whun Chungom in L. Bernsteinom.

Redno je vabljen tudi na najimenitnejše glasbene festivale, kot so Aldeburški festival, Zagrebški biennale, Radio France, Helsinški festival in Musica Strasbourg, njegove plošče, izdane pri BIS, pa so mednarodno priznane.

Poleg njegovih glasbenih dosežkov je izjemnega pomena tudi njegovo raziskovalno delo, poleg tega pa je od leta 1988 tudi profesor na pariškem konservatoriju Conservatoire National Supérieur de Musique, njegov razred pa velja za najprestižnejšega na področju saksofona na svetu.

Odile Delangle, piano

Pianistka Odile Delangle se je rodila v Avignonu (Francija). Kot komorna pianistka je sodelovala s številnimi glasbeniki: s klarinetistom Philippom Cuperjem, z oboistom Davidom Walterjem, violinistom Alexisom Galpérinejem; s tolkalcem Jeanom Geoffroyjem, harmonikarjem Maxom Bonnayjem in pevko Susanna Moncayo. S kvintetom Diastema je posnela Beethovnov Kvintet. Veliko poustvarja sodobno glasbo. Izvedla je že 80 krstnih izvedb (Denisov, Taira, Nodaira, Hosokawa, Louvier itd.). Znanje je izpopolnila na glasbeni šoli Ecole Normale de Musique v Parizu, kjer je pridobila pedagoško in koncertno diplomo z odliko. Na isti šoli sedaj tudi sama poučuje, k njej pa prihajajo učenci iz celotnega sveta (Evropa, ZDA, Kanada, Argentina, Čile, Taivan, Kitajska, Japonska). Na mojstrskih tečajih poučuje francosko glasbo (Debussy, Ravel, Messiaen in Dutilleux). Od leta 1980 nastopa in gostuje z možem, saksofonistom Claudom Delanglom širom sveta. Skupaj sta posnela več kot 15 zgoščenk, največ za švedsko podjetje BIS.