BIO

Saksofonist Jan Gričar spada med mlajšo generacijo uspešnih slovenskih saksofonistov. Sodeluje z domačimi in tujimi skladatelji s katerimi si prizadeva obogatiti in razširiti saksofonistični repertoar v različnih glasbenih stilih. Kot pedagog deluje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje saksofon in komorno igro.

Študij saksofona je z odliko zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredih profesorja Matjaža Drevenška in Mihe Rogina. Svoje izobraževanje je nadaljeval v Franciji, najprej na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Vincentu Davidu, nato pa je uspešno zaključil magistrski študij na prestižnem Pariškem glasbenem konservatoriju (CNSM de Paris) v razredu profesorja Clauda Delangla, kjer je prav tako opravil dodiplomski študij komorne igre pri profesorju Laszlu Hadadyju.

Redno nastopa na številnih glasbenih odrih po Sloveniji in Evropi, kot tudi na Japonskem. Vabljen je na številne mednarodne festivale - Jeunes Talents (Francija), Young Classic Europe (Nemčija), Nei Suoni dei Luoghi (Italija), Lent, Glasbena mladina ljubljanska in Glasbena mladina Slovenije (Slovenija). Je član Kvarteta saksofonov Niobé in dua Novum s harmonikašem Nejcem Grmom. Kot solist se je v svoji dosedanji glasbeni karieri predstavil s številnimi eminentnimi orkestri kot so Dunajski simfoniki, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija in Simfonični orkester Slovaškega radia.

Jan je laureat in nagrajenec številnih mednarodnih in državnih tekmovanj – TEMSIG, Marco Fiorindo, Andorra SaxFest, Mednarodno tekmovanje saksofonistov Nova Gorica, Mednarodno temovanje za komorne skupine Osaka ter finalist tekmovanj Mladi evrovizijski glasbenik leta 2008 na Dunaju in mednarodnega evroradijskega - EBU tekmovanja New talent 2015.

Za izjemne dosežke je prejel Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in Svečano listino za najboljše študijske uspehe Univerze v Ljubljani. Leta 2012 je kot zmagovalec avdicije prejel štipendijo, ki jo podeljuje Yamaha Music Foundation of Europe. Bil je večletni prejemnik Zoisove štipendije in štipendist Ministrstva za kulturo.

http://www.jangricar.com

Jan Gričar